Synonyms

Synonyms- a word or phrase that has the same meaning as another word or phrase in the same language.

एखाद्या भाषेतील एखाद्या शब्दाचा किंवा पद बंधाचा त्याच भाषेतील समानार्थी शब्द किंवा पद बंध, सम शब्द किंवा पर्याय शब्द.

A synonym is a word, morpheme, or phrase that means exactly or nearly the same as another word, morpheme, or phrase in a given language.

e.g.

In the English language, the words begin, start, commence, and initiate are all synonyms of one another.


Test on Synonyms

1) What is the synonym of “enormous”?

a) Tiny

b) Gigantic

c) Moderate

d) Average

Answer: b) Gigantic


2) What does the word “surreptitious” mean?

a) Obvious

b) Open

c) Secretive

d) Honest

Answer: c) Secretive


3) Which word is an synonym of “benevolent”?

a) Malevolent

b) Kind

c) Generous

d) Altruistic

Answer: c) Generous


4) What is the meaning of “ambivalent”?

a) Certain

b) Confident

c) Indecisive

d) Happy

Answer: c) Indecisive


5) What is the synonym of “exquisite”?

a) Ugly

b) Beautiful

c) Ordinary

d) Mediocre

Answer: b) Beautiful


6) What is the synonym of “diligent”?

a) Hardworking

b) Lazy

c) Active

d) Efficient

Answer: a) Hardworking


7) Which word means “to criticize severely”?

a) Praise

b) Laud

c) Rebuke

d) Applaud

Answer: c) Rebuke


8) What does “ephemeral” mean?

a) Eternal

b) Permanent

c) Brief

d) Lasting

Answer: c) Brief


9) What is the synonym of “abundant”?

a) Scarce

b) Sparse

c) Meager

d) Plentiful

Answer: d) Plentiful


10) Which word means “to speak hesitantly or with a trembling voice”?

a) Stutter

b) Enunciate

c) Articulate

d) Pronounce

Answer: a) Stutter


See More-

Verb Forms

Opposite Words

Plural forms of nouns

Vocabulary Building


Online test on Synonyms

Choose the correct synonym

Search all ten synonyms.

Click on submit.

Click on View Score.

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Indefinite Pronouns

CBSE Class Ten Result

HSC Result

Infinitives

You cannot copy content of this page