HomeGrammarSpot the error

Spot the error

Spot the Error-

Q. Spot the error and rewrite the correct sentences.

1) The number of people do not matter.

Answer:

Error – Use of verb ‘do’. The subject ‘the number’ is singular so it takes the verb ‘does’ in simple present tense.

Correct sentence: The number of people does not matter.

2) I am liking to see movies at the theatre.

Answer:

Error – Use of verb ‘am liking’. The verb ‘like’ is a stative verb so it is not used in present continuous tense.

Correct sentence:

I like to see movies at the theatre.

3) I never forgets the given responsibility.

Answer:

Error – Use of verb ‘forgets’. The subject ‘I’ takes the base form of the verb in simple present tense.

Correct sentence:

I never forget the given responsibility.

4) He has often ask me to think before I speak.

Answer:

Error – Use of verb ‘ask’. In present perfect tense the main verb must be in past participle form ‘asked’.

Correct sentence:

He has often asked me to think before I speak.

5) No sooner did I challenged the man than he accepted it.

Answer:

Error – Use of verb ‘challenged’. After ‘did’ the main verb must be in base form.

Correct sentence:

No sooner did I challenge the man than he accepted it.

6) We are the more strongest community in the world.

Answer:

Error – Use of ‘more’. In superlative degree no need to use more before the third form of the adjective.

Correct sentence:

We are the strongest community in the world.

7) I entered the room for search the documents.

Answer:

Error – Use of ‘search’.  ‘After for’ gerund ‘searching’ should be used.

Correct sentence:

I entered the room for searching the documents.

8) We can plant the trees in order saving the earth.

Answer:

Error – Use of ‘saving’. Here ‘saving’ should be replaced by ‘to save’. ‘In order to’ is a phrase.

Correct sentence:

We can plant the trees in order to save the earth.

9) I usually asks my employees to be punctual in their tasks.

Answer:

Error – Use of the verb ‘asks’. The subject ‘I’ takes the base form of the verb.

Correct sentence:

I usually ask my employees to be punctual in their tasks.

10) The training came to an end before you left the city.

Answer:

Error – Use of ‘came’. If two past situations are given the earlier situation must be written in past perfect tense.

Correct sentence:

The training had come to an end before you left the city.

11) If you challenge me, I had accept it.

Answer:

Error – Use of ‘ had’. In conditional sentence if present tense (first condition) is given in the ‘if – clause’, the other clause must be in simple future tense.

Correct sentence:

If you challenge me, I will accept it.

12) The manager was looking into the missing file.

Answer:

Error – Use of ‘into’. Here looking into should be replaced by ‘looking for’. ‘To look for’ is a phrase.

Correct sentence:

The manager was looking for the missing file.

13) She is more taller than all her brothers in the family.

Answer:

Error – Use of ‘more taller than’. In superlative degree we have to use ‘the tallest of.

Correct sentence:

She is the tallest of all her brothers in the family.

14) He said he did not wanted to go to bazaar yesterday.

Answer:

There are three errors:

Use of ‘wanted’. After did the base form of the verb must be used.

Use of ‘yesterday’. Here yesterday should be replaced by ‘the previous day’.

No use of ‘that’.

Correct sentence:

He said that he did not want to go bazaar the previous day.

15) Mango is the bestest among all the Indian fruits.

Answer:

Error – Use of ‘bestest’. The third form of the adjective good is ‘best’ and not ‘bestest’.

Correct sentence:

Mango is the best among all the Indian fruits.

16) I have visited Statue of Unity last weekend.

Answer:

Error – Wrong use of tense. If past time is given, we have to use simple past tense and not the present perfect tense.

Correct sentence:

I visited Statue of Unity last weekend.

17) Where I can find a bank?

Answer:

Error – Wrong use of question structure. For wh-question, we have to use the following structure:

Wh word+ Auxiliary Verb + Subject + main verb + remaining words.

Correct sentence:

Where can I find a bank?

18) When I will arrive, I will call you.

Answer:

Error – Wrong use of tense in conditional clause.

For the first condition, the conditional clause takes present tense.

Correct sentence:

When I arrive, I will call you.

19) There is seven girls in the class.

Answer:

Error – Wrong use of verb.

Correct sentence:

There are seven girls in the class.

20) How many childrens do you have?

Answer:

Error – Plural noun is misspelt.

Correct sentence:

How many children do you have?

Suggestion:

Spot the error mostly contains one error. So try to find it and write its correct sentence. Spot the error is important topic for the competitive exams.

Spot the error: Pay attention to the following words.

Some words that sound the same but have different spellings and meanings.

These are the most commonly confused words:

1) You’re – your

2) To – two – too

3) Weather – whether

4) There – their

5) Principal – principle  

6) Meat – meet

7) Know – no

8) Lessen – lesson

9) Knot – not

10) One – won

See more

Change the Degree (Click Here)

Use: If—-not / Unless (Click Here)

Uses of Tenses (Click Here)

Verb Forms

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

8 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

You cannot copy content of this page