Enough or So-that or too

Enough or So-that or too

Enough or So-that or too

see uses and examples

Enough:

“Enough” is a determiner, pronoun, or adverb that means “as much as is needed or wanted”.

e.g.

He is not tall enough to reach the top shelf.

They are clever enough to understand the problem.

My dog was weak enough to run fast.


“Too” means more than what is needed.

Enough” means sufficient.


Too:

The word ‘too’ is an adverb that can modify or emphasize a word.

e.g.

1) The weather is too hot.

2) I am too sad to talk about the event.

3) It’s too hard to finish the project quickly.

4) She’s too short to reach the top of the tree.


Use :- Enough

e.g.

1) He is so clever that he can win the prize.

Ans- He is clever enough to win the prize.

2) They are so rich that they can help the poor.

Ans- They are rich enough to help the poor.

3) He is so happy that anyone can get his help.

Ans- He is happy enough to get his help.

4) She was so brilliant that we could win the group prize.

Ans- She was brilliant enough for us to win the group prize.

5) It is so cold that I can use two sweaters.

Ans- It is cold enough for me to use two sweaters.

6) Raju is so strong that he can lift the heavy bag.

Ans- Raju is strong enough to lift the heavy bag.

7) Radha was so beautiful that she could attract all.

Ans- Radha was beautiful enough to attract all.

8) I am so tall that I can touch the ceiling.

Ans- I am tall enough to touch the ceiling.

9) The student was so active that he could do every work easily.

Ans- The student was active enough to do every work easily.

10) We are so brave that we can accept every challenge.

Ans- We are brave enough to accept every challenge. 

Rules –
1) Write subject and verb of first clause.
2) Remove ‘so’ and write adjective.
3) Write ‘enough’ after adjective.
4) If subjects of both clauses are same, write ‘to’ after enough. Remove ‘that’, ‘subject and auxiliary verb’ of second clause. Write main verb and remaining words.
5) If subjects of both clauses are different, write ‘for + subject of second clause in accusative case’ after enough. Remove auxiliary verb of second clause. Write main verb and remaining words after ‘to’.
6) If in second clause subject is like someone, some body, anybody, any one etc. then remove such subject. Do not use for + subject construction for them.
7) If the sentence of ‘So……..that’ is affirmative only then enough can be used.

So……..that

So is placed before a modifier — adjective or adverb — to intensify its quality or manner.

This clause can stand alone as a sentence, or it can be paired with that + clause to express an effect or result of the remarkable situation mentioned in the main clause.

e.g.

1) He was so lazy that he could not wake up early.

2) She is so poor that she cannot buy books.

3) I am so tired that I cannot run fast.

4) We are so sad that we can’t utter any word.

5) Rahul is so rich that he can buy expensive gifts.


Use :- So……..that

e.g.

1) They are rich enough to help me.

Ans- They are so rich that they can help me.

2) He was clever enough to win the competition.

Ans- He was so clever that he could win the competition.

3) The bus clean enough for us to sit there.

Ans- The bus is so clean that we can sit there.

4) The house is big enough for them to live in it happily.

Ans- The house is so big that they can in it happily.

5) I am tall enough to touch the branches of the tree.

Ans- I am so tall that I can touch the branches of the tree. 

6) He is strong enough to pull that box.

Ans- He is so strong that he can pull that box.

7) The boy wasn’t clever enough to understand her problem.

Ans- The boy wasn’t so clever that he could understand her problem.

8) She was not rich enough to buy a car.

Ans- She was not so rich that she could buy a car.

9) The police ran fast enough to catch the thief.

Ans- The police ran so fast that he could catch the thief.

10) Was he foolish enough to trust them?

Ans- Was he so foolish that he could trust them?

Rules –
1) Write ‘so’ after the verb of first clause.
2) Write adjective.
3) Remove ‘enough’ and write ‘that’.
4) Take pronoun of the subject of first clause and make it a subject of second clause.
5) Write auxiliary verb ‘can or could’ after the subject.
6) If ‘for + subject’ is used, remove ‘for’ and change the subject into nominative case.

Do solve the online test based on use of Enough or So-that or too

Read each sentence

Select the correct alternative

solve all sentences

Click on submit button

View your score


See More-

Enough or So-that or too

Do solve the following online tests

1) Online test on Articles

2) Online test on Framing wh- question

3) Online test on Conjunctions

4) Online test on If and Unless

5) Online test on Adjectives

6) Grammar Quizes

7) Online Test on Tenses

8) Online test on spot the error

9) List of opposite words


English Grammar Activity Workbook

Price Rs. 220

Courier Rs. 50

Total Rs. 270

Send amount by Google pay or Phone Pay to-

Prof. Tushar Chavan 9850737199


1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here